Uw cashflow verbeteren? Zo doet u dat

Een gezonde cashflow is essentieel voor het succes en de stabiliteit van uw bedrijf. Het beïnvloedt uw vermogen om aan financiële verplichtingen te voldoen en uw bedrijf te laten groeien. Maar het behouden van een positieve cashflow kan een uitdaging zijn. Gelukkig heeft Starspace de oplossing! In dit artikel leggen wij uit hoe u uw cashflow het beste kunt verbeteren en geven wij u de oplossing.

Wat is cashflow?

Een ander woord voor cashflow is kasstroom De cashflow is het geld dat in en uit een bedrijf komt gedurende een bepaalde periode. De kasstroom is een maatstaf die aangeeft hoeveel geld er beschikbaar is om aan lopende kosten te voldoen, investeringen te doen en de groei van het bedrijf te ondersteunen.

Er zijn drie belangrijke componenten van cashflow:

 1. Inkomende cashflow: dit omvat het geld dat uw bedrijf ontvangt van bronnen zoals de verkoop van producten of diensten, leningen, investeringen, subsidies of andere vormen van inkomsten. Het vertegenwoordigt de geldstroom die uw bedrijf binnenkomt.
 2. Uitgaande cashflow: dit omvat alle uitgaven die uw bedrijf doet, zoals salarissen, leveranciersbetalingen, huur, belastingen, operationele kosten, rente op leningen en investeringen, en andere uitgaven. Het vertegenwoordigt de geldstroom die uw bedrijf verlaat.
 3. Netto cashflow: dit wordt berekend door uw inkomsten en uitgaven, om precies te zijn: de inkomende cashflow van de uitgaande cashflow af te trekken. Een positieve netto cashflow betekent dat er meer geld binnenkomt dan dat er uitgaat, terwijl een negatieve netto cashflow aangeeft dat er meer geld uitgaat dan dat er binnenkomt.

Het is belangrijk om een gezonde cashflow te behouden, omdat het de financiële stabiliteit en veerkracht van uw bedrijf weerspiegelt. Dit leggen wij verder uit in het volgende onderdeel.

Positieve cashflow: waarom moet u uw cashflow verbeteren?

Een gezonde cashflow is essentieel voor het succes en de stabiliteit van uw bedrijf. Het is de stroom van geld die in en uit uw bedrijf gaat en heeft directe invloed op uw vermogen om aan financiële verplichtingen te voldoen en uw bedrijf te laten groeien. 

Een positieve cashflow is dan ook vaak een goed signaal voor uw bedrijf. Toch blijft het een van de grootste uitdagingen voor het MKB: het hebben van voldoende cash. Dat belang wordt alleen maar groter omdat de risico’s voor MKB-bedrijven steeds verder toenemen. Hier zijn een aantal verschillende redenen waarom het behouden van een gezonde cashflow van cruciaal belang is.

Financiële stabiliteit

Een positieve cashflow betekent dat er meer geld binnenkomt dan dat er uitgaat. Dit stelt u in staat om uw lopende kosten, zoals salarissen, leveranciersbetalingen en huur, op tijd te betalen. Hierdoor voorkomt u financiële tekorten en het risico van schulden of betalingsachterstanden, wat de financiële stabiliteit van uw bedrijf ondermijnt.

Veerkracht en flexibiliteit

Een gezonde cashflow geeft uw bedrijf veerkracht en flexibiliteit om onverwachte situaties of tegenvallers op te vangen. Het stelt u in staat om eventuele kosten voor reparaties, noodzakelijke investeringen of andere onvoorziene uitgaven te dekken, zonder dat u afhankelijk bent van externe financiering of leningen.

Reserves voor groei

Een goede cashflow stelt u in staat om reserves op te bouwen voor toekomstige investeringen en groei van uw bedrijf. Door geld te sparen kunt u bijvoorbeeld nieuwe apparatuur aanschaffen, nieuwe markten betreden, marketingcampagnes financieren of uw bedrijfsactiviteiten uitbreiden. Dit stelt u in staat om proactief te zijn en kansen te benutten wanneer ze zich voordoen.

Investeringen en rendement

Een positieve cashflow biedt u de mogelijkheid om te investeren in uw bedrijf en een rendement op uw investeringen te behalen. Door geld beschikbaar te hebben, kunt u bijvoorbeeld nieuwe producten ontwikkelen, technologieën implementeren, personeel opleiden of efficiëntere processen implementeren. Deze investeringen kunnen de productiviteit verhogen, de operationele kosten verlagen en uiteindelijk de winstgevendheid van uw bedrijf verbeteren

Al met al is het verbeteren van uw cashflow positie van cruciaal belang om de financiële gezondheid en groeimogelijkheden van uw bedrijf te waarborgen. Het stelt u in staat om financiële verplichtingen na te komen, reserves op te bouwen, flexibel te zijn bij onverwachte gebeurtenissen en investeringen te doen die de groei van uw bedrijf stimuleren. Door aandacht te besteden aan uw cashflow en gebruik te maken van tools zoals die van Starspace, kunt u uw financiële positie versterken en uw bedrijf naar nieuwe hoogten brengen.

Hoe moet ik mijn cashflow verbeteren?

Het verbeteren van uw cashflow vereist een zorgvuldige analyse van uw bedrijfsprocessen en de implementatie van strategieën om deze processen efficiënter en effectiever te maken en u uw cashflow te beschermen. Hier zijn drie belangrijke stappen die u kunt nemen om uw cashflow te verbeteren:

 1. Facturering en debiteurenbeheer: zorg ervoor dat uw facturatieproces geoptimaliseerd is en dat facturen tijdig en nauwkeurig worden verstuurd. Hanteer duidelijke betalingstermijnen en stuur herinneringen aan klanten met openstaande betalingen. Overweeg ook het gebruik van tools zoals Debtor Care van Starspace om uw debiteurenbeheer te stroomlijnen en betalingsachterstanden te minimaliseren.
 2. Kostenbeheersing: analyseer uw uitgavenpatroon en identificeer mogelijkheden om kosten te verlagen zonder de kwaliteit of service aan te tasten. Automatiseer en optimaliseer zo veel mogelijk bedrijfsprocessen. Implementeer kostenbesparende maatregelen, zoals procesoptimalisatie tools van Starspace. Deze zullen een positief effect hebben op uw inkomsten en uitgaven.
 3. Betalingsvoorwaarden: ga strategisch om met uw betalingsvoorwaarden. Overweeg kortere betalingstermijnen voor klanten en onderhandel gunstige betalingsvoorwaarden met uw crediteuren of leverancier. Dit kan ervoor zorgen dat u sneller geld ontvangt en dat u langer de tijd krijgt om te betalen, wat uw cashflow ten goede komt.

Uw cashflow verbeteren? Kies de tools van Starspace

De tools van Starspace, zoals Sales Care, Debtor Care en Risk Protector, kunnen uw cashflow beschermen en een ultieme boost geven. Deze tools bieden nieuwe kennis, waardevolle inzichten en de mogelijkheid om uw bedrijfsprocessen te optimaliseren en vereenvoudigen. Dit stelt uw werknemers in staat om op de meest efficiënte manier te werken, wat essentieel is om volledige controle over uw organisatie te krijgen en te kunnen groeien.

Sales Care geeft u inzicht en controle over uw verkoopproces. Het verzamelt en analyseert gegevens, waardoor u waardevolle inzichten krijgt in uw verkoopprestaties en klantgedrag. Met functies zoals follow-up en inzicht in verkoopdata helpt Sales Care bij het optimaliseren van uw verkoopactiviteiten en zorgt het voor een gestroomlijnd proces. Kortom alles wat nodig is om uw cashflow een flinke boost te geven.

Debtor Care beschermt uw cashflow. Het biedt een duidelijk overzicht van de huidige status van uw klanten, denk hierbij aan het aantal uitstaande facturen en het aantal verzonden aanmaningen. Vooral kleine bedrijven zijn kwetsbaar voor onbetaalde facturen, zeker als ze een klein aantal klanten hebben. U kunt met één klik acties ondernemen in het incassoproces, zoals het versturen van herinneringen of aanmaningen. Debtor Care helpt u uw cashflow effectief te beheren en te optimaliseren. Daarnaast zorgt het ervoor dat uw (goede) relatie met klanten behouden blijft, doordat aanmaningen, voor de openstaande facturen, namens een incassopartner worden verzonden.

De Risk Protector beschermt uw onderneming tegen cashflow risico’s en geeft u controle over deze risico’s. Het omvat verschillende onderdelen, zoals de Client Reporter en de Riskmanager. De Client Reporter biedt inzicht in betalingsgedrag en de financiële situatie van uw zakenpartners. Het helpt u de kredietwaardigheid van bedrijven te beoordelen en het monitort kredietlimieten

De Riskmanager geeft u een overzicht van uw liquiditeit, denk maar aan het openstaande saldo, limieten en limietoverschrijdingen, en stelt u in staat om deze limieten te monitoren. Met DSO-rapportages en de mogelijkheid om te communiceren met andere software, biedt de Riskmanager een volledig beeld van uw financiële situatie en helpt het u tijdig actie te ondernemen.

Wij van Starspace ademen ondernemerschap. Onze tools zijn ontwikkeld door ondernemers, voor ondernemers. Door gebruik te maken van de tools van Starspace kunt u uw bedrijf naar de volgende fase van groei brengen. Ze bieden inzichten, bescherming van uw cashflow en controle over risico’s, wat essentieel is voor succesvolle groei en het behalen van uw bedrijfsdoelen.

cashflow verbeteren

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen?

Benieuwd wat wij voor uw bedrijf kunnen betekenen of wilt u advies van één van onze specialisten? Vraag een vrijblijvend gesprek aan en verbeter uw cashflow. Onze specialisten staan altijd klaar om u van advies te voorzien. U kunt uw contactgegevens in het invulformulier hieronder achter laten. Wij nemen dan binnen één dag contact met u op om u van praktische tips en advies te voorzien en de mogelijkheden te bespreken. Liever telefonisch contact? Bel dan naar 070-. Ook kunt u ons bereiken op het volgende e-mailadres: info@starspace-enterprises.com.


  Door dit formulier in te gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

  Vraag GRATIS advies aan

  Vul uw gegevens in en ontvang gratis advies

   Neem telefonisch of per mail contact op

   Onze Specialisten & Adviseurs

   linkedin

    Neem telefonisch of per mail contact op

    FAQ: Veelgestelde vragen over cashflow verbeteren

    Onze kantoren

    Den Haag

    Amsterdam