Groeifases bedrijf: welke zijn er en hoe groei ik verder?

Bedrijven doorlopen verschillende groeifasen tijdens hun bestaan. Er bestaan verschillende modellen en benaderingen om deze groeifasen te beschrijven. Een veelgebruikt model omvat vijf groeifasen. In dit artikel leggen wij uit welke vijf groeifasen er zijn en hoe u verder kunt groeien.

Groeifases bedrijf: de vijf groeifasen van een bedrijf

Er zijn verschillende modellen en benaderingen om de groeifasen van bedrijven te beschrijven. Een veelgebruikt model omvat vijf groeifasen. Hieronder volgt een overzicht van deze vijf mogelijke groeifasen van een bedrijf:

1. Pioniersfase/Startup fase

Dit is de eerste fase, in deze fase staat de onderneming in de kinderschoenen. In de pioniersfase begint de ondernemer als vakman en groeit hij in een rol als meewerkend voorman. Het heeft een innovatief product of een unieke dienst en betreedt een nieuwe markt. Het bedrijf bevindt zich in de verkenningsfase, waarin het zijn waardepropositie en marktpotentieel ontdekt. De ondernemer staat dicht bij de klant en er is weinig geformaliseerd. Het bedrijf bruist van creativiteit en energie. In de pioniersfase draait het om experimenteren, leren en het aantrekken van de eerste klanten.

2. Groeifase

Nadat de pioniersfase is doorlopen, komt het bedrijf in de groeifase. Dit is de optimale fase voor groei. In deze fase groeit het marktaandeel en de klantenbasis waardoor het bedrijf een stevigere positie in de markt zal verwerven. De omzet en winst nemen aanzienlijk toe. Er is vaak behoefte aan het opschalen en automatiseren van processen, het aantrekken van meer personeel en het versterken van de interne organisatie om de groei aan te kunnen. Om in de volgende fases te komen moet u als ondernemer steeds meer gaan delegeren en taken aan anderen gaan overlaten.

3. Rollercoaster fase

De rollercoaster fase is een lastige fase van ups en downs. Het bedrijf ervaart snelle veranderingen, toenemende kosten, onzekerheden en uitdagingen. Het kan te maken krijgen met financiële druk, groeipijnen en toenemende complexiteit. Het vereist veerkracht, flexibiliteit en snelle besluitvorming om deze fase succesvol te doorstaan en door te groeien.

4. Volwassenheidsfase

Na de rollercoaster fase komt het bedrijf in de volwassenheidsfase. Het bedrijf heeft een stevige positie op de markt verworven, een solide klantenbestand opgebouwd en stabiele inkomstenstromen gegenereerd. De groei en ontwikkeling vertraagt en het bedrijf richt zich op het behouden van klanten, het vergroten van winstgevendheid en het identificeren van nieuwe kansen voor differentiatie en innovatie.

5. Laatste fase

In deze fase bevindt het bedrijf zich in een fase van afname of stabiliteit en heeft het bedrijf maar één doel: in deze fase blijven. Het bedrijf ervaart een nog hogere complexiteit om alles in goede banen te leiden en kan te maken krijgen met dalende omzet, verouderde producten of diensten, of andere uitdagingen die het voortbestaan van het bedrijf in gevaar brengen. Het bedrijf moet mogelijk strategische beslissingen nemen, zoals diversificatie, herpositionering of zelfs het afbouwen van activiteiten.

bedrijf groeien fasen

Wanneer merk ik groei of stagnatie van groei?

Het merken van groeipotentieel of het stagneren van de groei en ontwikkeling kan afhangen van verschillende factoren en signalen binnen uw bedrijf. Hier zijn enkele indicatoren die erop kunnen wijzen dat u kunt groeien of dat uw groei stagneert.

Tekenen dat u kunt groeien:

 1. Toenemende vraag: u merkt een aanzienlijke stijging in de vraag naar uw producten of diensten, wat wijst op een groeipotentieel in de markt.
 2. Klantwerving: u kunt een aanzienlijk aantal nieuwe klanten aantrekken en uw klantenbestand groeit gestaag.
 3. Positieve feedback: u ontvangt positieve feedback en aanbevelingen van klanten, wat kan wijzen op tevredenheid en groeipotentieel.
 4. Financiële prestaties: uw omzet en winst laten een gestage stijging zien en u heeft voldoende financiële middelen om te investeren in groei.
 5. Operationele efficiëntie: u kunt uw processen effectief beheren en heeft de capaciteit om aan de groeiende vraag te voldoen.

Tekenen dat uw groei stagneert:

 1. Vertraagde omzetgroei: uw omzetgroei neemt af of stagneert, ondanks inspanningen om nieuwe klanten aan te trekken.
 2. Klantverloop: u ervaart een hoog percentage klantverloop, waarbij bestaande klanten uw bedrijf verlaten en dit niet gecompenseerd wordt door nieuwe klanten.
 3. Marktsaturatie: de markt waarin u opereert bereikt een verzadigingspunt, waardoor het moeilijk wordt om nieuwe klanten te werven of uw marktaandeel te vergroten.
 4. Concurrentiedruk: uw concurrenten winnen marktaandeel en bieden vergelijkbare producten of diensten tegen concurrerende prijzen, wat verdere groei belemmert.
 5. Financiële uitdagingen: u heeft moeite om voldoende financiële middelen te genereren om te investeren in groei of om aan uw financiële verplichtingen te voldoen.

Let op! Iedere fase vraagt om een andere aanpak. Het groeiproces van uw bedrijf is net als een persoonlijk ontwikkelproces, iedere persoon is anders en dat geldt ook voor bedrijven. Elke fase van groei voor bedrijven kan verschillend zijn. Vraag daarom altijd eerst om advies van één van onze specialisten. Zij zijn gespecialiseerd in het realiseren van controle en bedrijfsgroei en kunnen u ten alle tijden van professioneel advies voorzien.

ondernemingsgroei fasen

De tools van Starspace tillen uw bedrijf naar de volgende fase

De tools van Starspace, zoals Sales Care, Debtor Care en Risk Protector, kunnen uw bedrijf helpen om naar de volgende fase van groei te gaan. Deze tools bieden nieuwe kennis, waardevolle inzichten en de mogelijkheid om uw bedrijfsprocessen te optimaliseren en vereenvoudigen. Dit stelt uw werknemers in staat om op de meest efficiënte manier te werken, wat essentieel is om volledige controle over uw organisatie te krijgen en te kunnen groeien.

Sales Care geeft u inzicht en controle over uw verkoopproces. Het verzamelt en analyseert gegevens, waardoor u waardevolle inzichten krijgt in uw verkoopprestaties en klantgedrag. Met functies zoals follow-up en inzicht in verkoopdata helpt Sales Care bij het optimaliseren van uw verkoopactiviteiten en zorgt het voor een gestroomlijnd proces.

Debtor Care beschermt uw cashflow en geeft deze een boost. Het biedt een duidelijk overzicht van de huidige status van uw klanten en het aantal verzonden aanmaningen. U kunt met één klik acties ondernemen in het incassoproces, zoals het versturen van herinneringen of aanmaningen. Debtor Care helpt u uw cashflow effectief te beheren en te optimaliseren. Daarnaast zorgt het ervoor dat uw relatie met klanten behouden blijft, doordat aanmaningen namens een incassopartner worden verzonden.

De Risk Protector beschermt uw onderneming tegen risico’s en geeft u controle over deze risico’s. Het omvat verschillende onderdelen, zoals de Client Reporter en de Riskmanager. De Client Reporter biedt inzicht in betalingsgedrag en de financiële situatie van uw zakenpartners. Het helpt u de kredietwaardigheid van bedrijven te beoordelen en het monitort kredietlimieten

De Riskmanager geeft u een overzicht van openstaande saldo, limieten en limietoverschrijdingen, en stelt u in staat om deze limieten te monitoren. Met DSO-rapportages en de mogelijkheid om te communiceren met andere software, biedt de Riskmanager een volledig beeld van uw financiële situatie en helpt het u tijdig actie te ondernemen.

Wij van Starspace ademen ondernemerschap. Onze tools zijn ontwikkeld door ondernemers, voor ondernemers. Door gebruik te maken van de tools van Starspace kunt u uw bedrijf naar de volgende fase van groei brengen. Ze bieden inzichten, bescherming van uw cashflow en controle over risico’s, wat essentieel is voor succesvolle groei en het behalen van uw bedrijfsdoelen.

groeifases bedrijf

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen?

Benieuwd wat wij voor uw bedrijf kunnen betekenen of wilt u advies van één van onze specialisten? Neem vrijblijvend contact met ons op als u uw bedrijf wilt laten groeien. Onze specialisten staan altijd klaar om u van advies te voorzien. U kunt uw contactgegevens in het invulformulier hieronder achter laten. Wij nemen dan binnen één dag contact met u op om u van praktische tips en advies te voorzien en de mogelijkheden te bespreken. Liever telefonisch contact? Bel dan naar 070-. Ook kunt u ons bereiken op het volgende e-mailadres: info@starspace-enterprises.com.


  Door dit formulier in te gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

  Vraag GRATIS advies aan

  Vul uw gegevens in en ontvang gratis advies

   Neem telefonisch of per mail contact op

   Onze Specialisten & Adviseurs

   linkedin

    Neem telefonisch of per mail contact op

    FAQ Veelgestelde vragen over groeifases bedrijven

    Onze kantoren

    Den Haag

    Amsterdam